De nya rekommendationerna från Socialstyrelsen är att hälso- och sjukvården bör erbjuda stöd till dem som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare. Ett standardglas motsvarar en liten starköl (33 cl) eller ett glas vin.
Det innebär att en individ enligt Socialstyrelsens nya rekommendationer maximalt bör inta två så kallade stora stark, innehållande 50 cl per glas, per tillfälle.
Dricker man mer än så klassas det enligt Socialstyrelsen som riskbruk.
För kvinnor innebär det ingen förändring jämfört med de förra rekommendationerna. Men för män innebär det en minskning med fem standardglas per vecka och ett standardglas per tillfälle.
Socialstyrelsen: Fyra glas bedöms som intensivkonsumtion
Per Ek är enhetschef på Socialstyrelsen och bekräftar bilden av att det är max tre glas per tillfälle som gäller. Överstigs den mängden bedöms individen hamna i riskzon för överkonsumtion.
– Ja, precis så är det. Max tre öl vid tillfälle. Fyra glas bedöms som intensivkonsumtion.
Vem är det som ska göra de enskilda bedömningarna kring detta?
– Vården. De här rekommendationerna är i första hand skrivna till sjukvården och inte till allmänheten.
Hur många svenskar är det som ligger i riskzonen, skulle du säga?
– Ingen som helst aning. Jag vet inte ens om vi har tittat på det. Det är en fråga för vården.
Vart ska man vända sig om man ligger i riskzonen, är det i första hand vårdcentralen?
– Det beror på vilka kontaktytor med vården man har.
Ökad cancerrisk
Anledningen till att rekommendationerna nu skärps för männen är att forskning på området visar att de löper större risk än man tidigare trott att drabbas av alkoholrelaterade skador, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.
– Den visar att, förutom risken för beroende och skador på hjärna och lever, så finns det också en ökad risk för cancer som är bättre kartlagd nu än vad den har varit tidigare, säger han.
Varför gränserna för riskbruk av alkohol var högre för män än för kvinnor i de förra rekommendationerna berodde enligt Thomas Lindén på att kvinnor får en högre alkoholkoncentration i blodet än män vid samma konsumtion.
– Men det vi nu har tagit in är alltså att män har en större hälsorisk vid samma konsumtion. De drabbas också i större utsträckning av olycksfall i samband med alkoholkonsumtion, säger han.