Demonstranterna samlades vid stadshuset i Stockholm och tågade sedan till trummor och slagrop till Mynttorget utanför Sveriges riksdag.
– Politikerna måste förstå att om vi lärare slutar att klippa och klistra, om vi slutar att jobba extra och vända ut och in på oss själva för att täcka upp för nedskärningar och underskott, om vi slutar att jobba oss utmattade – då kommer svensk skola att rasa. Så låt den då rasa, sade svensk- och so-läraren Maria Wiman till folkhavet utanför riksdagen.
De känslosamma talen riktade sig mot politikerna i kommunen och regeringen som tillsammans delar på ansvaret för skolans finansiering och i dag – när det krisar i landets skolor – skjuter ansvaret mellan varandra.
– Vi bryr oss inte om varifrån det kommer extra pengar för att rädda skolan. Det vi står inför i landet skolor riskerar att bli en fullständig katastrof, sade Joanna Jaara Åstrand, nationell ordförande för fackförbundet Sveriges lärare, i sitt tal till massorna på Mynttorget.
När DN träffar arrangören David Gustafsson, lokal ordförande för Sveriges lärare i Stockholm, efter hans inledningstal som mötte jubel och applåder är han först både orolig och bekymrad.
– Det är blandade känslor. Jag är glad att så många kommit hit . Men tänk om inget händer. Kommer vi att få en tilläggsbudget till Stockholms skolor eller står vi här i onödan? Kommer politikerna att bry sig om oss? Kommer de att bry sig om barnen?
Bakgrunden till protesten som arrangerades av Sveriges lärare i Stockholm är att det rödgröna styrets skolbudget för 2023 inte täckte upp för skolornas kostnader. 103 av 126 kommunala grundskolor redovisar därför underskott i år. Många av dem tvingas nu skära ned på lärare, elevassistenter, speciallärare, elevhälsa och kuratorer.
– Maxtaket för en kurator ska vara 800 elever att ta hand om, men i Stockholm finns det kuratorer med 2 000 elever att ta hand om, sade Marcus Sjöberg, Akademikerförbundet, i sitt tal.
– En statlig expertutredning föreslog ett maxtak per kurator på 400 elever, men det brydde sig inte politikerna om.
Fackförbundet Kommunal som organiserar elevassistenter i skolorna gick hårt åt regeringen i sitt anförande.
– Regeringen skickar ut enorma belopp i elstöd till människor som valt att bosätta sig i hem de inte har råd att betala driften för. Använd elstödspengarna till att rädda välfärdsarbetarna i stället.
– De påstår också att de gör den största satsningen någonsin mot kriminalitet i samhället. Detta vill jag hävda är ett falsarium. Den största satsningen mot brottslighet gjordes i Folkhemssverige när utbildning, skola och barnomsorg fick kosta pengar, sade Marcus Eriksson.
Närvarande vid demonstrationen var också föräldranätverket Rätten till utbildning som som organiserar föräldrar till barn med NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Två föräldrar som vill vara anonyma för att skydda sin son berättar att de har en son i Bredängsskolan i Bredäng som har både autism och adhd. Han har klarat sin skolgång tack vare en särskild undervisningsgrupp och elevassistenter. Till hösten kommer den sannolikt att tas bort för att klara de nya budgetkraven.
– Vi ser inte hur han kommer att klara sin skolgång framöver, säger mamman.
Efter protesten som drog tusentals människor under en solig dag var Stockholmsordförande David Gustafsson betydligt gladare.
Hur känns det nu?
– Den av politikerna i kommun eller regering som kommer att öppna upp plånboken först kommer att stå upp som en segrare.