Slakthusområdet ligger precis söder om Globen. Nya verksamheter flyttar in och området ska präglas av mat, kultur och upplevelser i en drygt hundraårig kulturhistorisk miljö.
Om tre år väntas de första lägenheterna vara inflyttningsklara, hela området ska stå klart 2033, enligt planen.
– Vi räknar med omkring 3 500 lägenheter, men det beror på om byggherrarna satsar på större eller små lägenheter, säger Fredrik Wallin, som arbetar på Stockholms stads exploateringskontor.
Det blir också 14 000 kontorsarbetsplatser, skolor, förskolor och en stor konstnärlig högskola. En grop nära entrén till Slakthusområdet ska fyllas av en ny gymnasieskola.
– Just nu håller vi på att bygga ut gator och lägga ner ledningar, vi måste byta ut hela ledningssystemet. Det är full fart, vi har kommit ganska långt, säger Fredrik Wallin.
Slakthusområdet har, menar Fredrik Wallin, varit en isolerad enklav. Nu ska staden bygga en gång- och cykelbro över Nynäsvägen mot Blåsut, täcka över tunnelbanespåren mot Hagsätra – och har planer på att överdäcka trafikkarusellen vid Gullmarsplan, knyta ihop stadsdelarna.
Hittills är 17 av 20 planerade rivningar genomförda. Men byggnaderna från åren runt 1910, i jugendstil och grått tegel, bevaras. Liksom en byggnad från varje decennium.
– De ska vara tidstypiska, det är viktigt att ha kvar historien, säger Fredrik Wallin.
Den blåmärkta industri- och kontorsfastigheten Charkuteristen 5 som ritades av den berömde arkitekten Ralph Erskine blir kvar, liksom lastkajer med utskjutande tak, också en del av områdets historia.
Den nya tunnelbanestationen får två uppgångar, tvärgatorna blir gränder utan biltrafik, ett parkeringshus byggs i kanten av området.
– Slakthusområdet ska vara på de gåendes och cyklandes villkor, säger Fredrik Wallin.
Politikerna har pekat ut Slakthusområdet som en stadsdel som ska ha ett nöjesliv, där det ska få låta. men många nöjesställen har fått slå igen i Stockholm genom åren på grund av grannars klagomål på störande ljud.
Hur hanterar ni det?
– Vi har inget trollspö, men vi har förutsättningar att planera och arbeta med tysta sidor i lägenheterna så att den som klagar inte kan vinna. Men klagomål går inte att undvika, säger Fredrik Wallin.
I de gamla slakthallarna samsas restauranger, barer, konserter och evenemang. Victor Sanchez driver Hosoi lyssningsbar, som redan har varit öppen i några veckor.
Lyssningsrummet ser ut som ett stort vardagsrum, med mjuka soffor, ett hemmaljudsystem och en bar i ena änden.
– Det är social lyssning, vi bjuder in skivsamlare från hela världen, säger Victor Sanchez.
Hosoi har öppet till 01. Tvärs över gatan ligger en nattklubb på ett tak med vindpinade, frusna krukpalmer, de har öppet till 03.
Er lokal ligger inte så långt från det som ska bli nya bostäder. Är du orolig för att ni ska tvingas stänga om folk klagar?
– Vi spelar inte högt och pratar man för högt här åker man ut. Det är omöjligt att göra kultur tyst. Men det ska bli väldigt spännande att se hur det går, säger Victor Sanchez