En enorm konvoj av ryska styrkor närmar sig Kiev och under det senaste dygnet har den växt sig allt längre. Analyser från bildbehandlingsföretaget Maxar Technologies, som står bakom satelitbilderna, visar att konvojen nu är 64 kilometer lång. Samtidigt kommer rapporter om kraftiga anfall i flera Ukrainska städer.
Enligt Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria, är det tydligt att Ryssland har bytt strategi och att de inledningsvis felbedömde Ukrainas motståndskraft. Han säger att de ryska trupperna nu kommer att välja mellan två alternativ. Antingen försöka slå ut Kiev med massiva attacker, eller försöka omringa huvudstaden.
– En rysk fördel med det alternativet är att det förmodligen kommer att gå snabbt och det finns nog ett inrikespolitiskt tryck på att få slut på kriget. Men det skulle innebära enorma civila förluster, det skulle bli blodigt och kritiken från väst bli massiv.
I Ukrainas andrastad, Charkiv, har det under natten och morgonen kommit rapporter om flera aggressiva attacker, bland annat har en raketattack riktats mot en myndighetsbyggnad i centrala Charkiv. Enligt Käihkö kan dessa attacker vara signaler på att ryssarna väljer den strategin.
– Tidigare har den ryska våldsanvändningen varit mer begränsad, säger han.
Det andra alternativet för de ryska trupperna är enligt Käihkö att omringa Kiev, och på ett medeltida vis försöka svälta ut huvudstaden.
– Det skulle vara mindre kostsamt, men det skulle ta lång tid och innebära en humanitär katastrof i Kiev. Det skulle också binda upp väldigt mycket av de ryska styrkorna, säger han.
Vilken strategi Ryssland nu än väljer kommer situationen att förändras dramatiskt när striderna intensifieras i Kiev, och i andra storstäder.
– Det innebär stora civila kostnader att strida i en stad, och Ukraina har nog satsat väldigt mycket på Kievs försvar. Att man beväpnat befolkningen förändrar också utgångsläget något. Frågan är hur motståndsviljan kommer att se ut om Ryssland går in med massiva attacker.
Enligt Ilmari Käihkö är det dock tydligt att ”de ryska maktmedlen” nu är på väg.
– Pentagon bedömer att ungefär tre fjärdedelar av de ryska trupperna som samlades vid gränsen till Ukraina nu har tagit sig in i landet, tidigare var det kanske 25–30 procent, säger han.
En annan aspekt som kan påverka kriget och de ukrainska truppernas möjlighet att försvara sig är tillgången på ammunition.
– Vapenförråden får slut på ammunition så småningom. Ukraina är beroende av fortsatt stöd från västliga länder. Även lagrena av medicin börjar tryta och så småningom kan maten ta slut, säger Ilmari Käihkö.