Sedan i december när ett nytt planeringssystem infördes för tågen har Trafikverket inte kunnat informera om banarbeten de lagstadgade 18 veckorna i förväg. På senare tid har det i stället handlat om dagar.
Nu larmar flera företag om att detta innebär akuta problem för godstågen:
”Även om inställda passagerartåg och sena biljettsläpp inför storhelger orsakat mest debatt, så är den ekonomiska skadan för svensk basindustri mångdubbelt större.”
Brevet, som DN tagit del av, är undertecknat av företrädare för biltillverkaren Volvo Cars, skogsindustrijätten Stora Enso, stålkoncernen SSAB och godstågsoperatören Green Cargo och är skickat till näringsminister Ebba Busch (KD) och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).
Företagen vill se ”ett skyndsamt möte” om situationen. De senaste tidtabellerna kom med fem dagars varsel, skriver bolagen:
”Att göra minst 12 veckors planeringsarbete på i många fall några få dagar är en fullständigt orimlig situation både för godsoperatörerna och för våra varubolags egna värdekedjor.”Företagen påpekar att inställda tåg snabbt gör att lager blir fulla hos underleverantörerna, medan lagren sinar hos de som ska ha produkterna – och understryker att produktionen är anpassad till ett kontinuerligt flöde.
Tre tåg per dygn går till exempel med stålämnen från stålverket i Luleå till valsverket i Borlänge, enligt Per Amund Ruth, chef för produktionsplanering och logistik för affärsområde Sverige på SSAB.
– Vi har inga alternativ om tåg ställs in. Det flödet motsvarar varje vecka cirka 2 000 lastbilar, vilket är en lastbil var femte minut. Vi är 100 procent beroende av tågen. När det inte fungerar stannar vår produktion upp i Borlänge, säger han.
Är det en farhåga eller något som händer?
– Det har blivit så. Vi har haft stopp i produktion då och då. Om vi får veta om tågstoppen i god tid kan vi planera för att ta mer stålämnen från stålverket i Oxelösund, vilket vi inte kan om vi får veta det här med några dagars varsel.
Per Amund Ruth är inte nöjd med att Trafikverket har sagt att det kan dröja till i december innan planeringen är i fas.
– Klarar ni inte att lösa det här måste ni se över banarbetena i sommar, så att det inte påverkar våra transporter lika mycket.
Samtliga fyra företag står bakom önskan om att skjuta upp banarbeten. De skriver i brevet till ministrarna att ”fler banarbeten som inte är av tvingande karaktär måste senareläggas för att skapa utrymme för hållbara planeringsförutsättningar”.
Enligt Green Cargo körs omkring 400 godståg varje vardag, varav många påverkas av flera banarbeten. Majoriteten av alla banarbeten utförs sena kvällar och nätter – alltså de tider då godstågen ska rulla på spåren.
Totalt genomförs omkring 1 000 banarbeten på svensk järnväg i sommar. Att ställa in fler än de 50-tal som man redan pausat avfärdade dock Trafikverket förra veckan, efter att liknande krav kommit från V:s ledamot i trafikutskottet.
– Vi har fått utvärdera försiktigt vilka vi kan flytta på, men vi har hittat ett 50-tal som kan ge effekt och lufta systemet, sade Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik på myndigheten.
Företagen har nu alltså i stället vänt sig direkt till regeringen i hopp om att den ska se till att Trafikverket har tillräckligt med resurser och stöd för att lösa situationen.
Infrastrukturministern skriver i en kommentar till DN om företagens krav att det finns en stor underhållsskuld på det svenska järnvägsnätet.
”Jag har löpande dialog med ett flertal av de aktörer som berörs av situationen. Inom kort avser jag samla en rad av dessa för en bredare diskussion om problemen och möjliga lösningar”, säger Andreas Carlson.