Våren drar sig sakta men säkert in över Sverige, med vårtemperaturer över i princip hela Götaland.
– Men det är inte vår än, och det är inte vinter, utan vi är i en övergångsperiod, sa SMHI:s vakthavande meteorolog Erik Höjgård-Olsen tidigare i veckan.
Men trots att den meteorologiska våren ännu inte hunnit infinna sig dök under lördagseftermiddagen ett av årets första och mest klassiska vårtecken upp i Västsverige. Årets första trana har nämligen kommit till Hornborgasjön.
”Det blev att jag sprang på den”
En av de första som fick möjligheten att bevittna den årligen återvändande fågelarten var Kristian Kroon, naturvårdsvakt vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Jag har ju koll på reservatet och håller till där rätt ofta, så det blev att jag sprang på den, säger han.
Han lyckades dessutom snabbt lirka upp telefonen och fånga den på bild när den flög över det det frusna landskapet.
– Det känns ju roligt. Det är ju ett vårtecken även om den här tranan kan vara någon av de som övervintrat i Sverige.
De stora flockarna dröjer tills mars
För Kristian var tranan dock inte det första vårtecknet han sett i år. Under en promenad med sin dotter lyckades de bland annat få syn på både lärkor och snödroppar.
– Så det är allt vår i luften, säger Kristian Kroon.
De första tranorna brukar komma till sjön redan i februari, och enligt Länsstyrelsen tillhör de oftast något av de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. Det dröjer därmed troligtvis ytterligare en tid innan de riktigt stora flockarna syns till.
– De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars, då hoppas vi att vi ska kunna mötas här igen, säger Sofie Stålhand, som är föreståndare vid naturum Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.