Företaget omsätter några miljoner per år men spenderar över 200 på idrottssponsring.
Hur går det ihop?
– Man förlorar alltid pengar i början, men till slut kommer kurvan börja gå uppåt, säger Mika Manninen, ny ansvarig för Huski Chocolate.
När Hammarby fotboll 2021 presenterade sitt nya sponsoravtal med Huski Chocolate som ”det största och mest omfattande” i svensk klubbfotbollshistoria möttes det med frågetecken. Vad var Huski? Produkten kändes inte igen från butikerna på Södermalm i Stockholm.
När Marcus Ericsson förra året skrev svensk motorsporthistoria och vann Indy 500 var det med Huski-chokladens röda och vita färger på bilen. Men produkten säljs inte i USA där han tävlar.
Sedan 2019 har Huski sponsrat formel 1-stallen McLaren och Alfa Romeo, och engelska fotbollsklubben Millwall. I dagarna lanserar de ännu en satsning på Marcus Ericsson och hans stall.
Insatsen är stor, frågetecknen kvarstår.
Via en process i tingsrätten och granskningar av Expressen, Fotboll Sthlm och Dagens Industri har det framkommit att det är fastighetsbolaget Kvalitena, grundat av den hemlighetsfulle affärsmannen Mikael Andersson, som står för sponsormiljonerna.
Samtidigt som Stanton Barrett, en amerikan med bakgrund som bland annat stuntman i Hollywood och racerförare, tog företaget till domstol uppdagades hur infekterad den misslyckade lanseringen av chokladdrycken i USA varit.
Trots uppmärksamheten har det varit sparsamt med svar i medierna från Huskiföretagens företrädare.
Tills DN fick en förfrågan från en pr-byrå om att intervjua Mika Manninen, som är ansvarig för Huski Chocolate-sfären sedan augusti förra året.
Mika Manninen kopplar upp sig från Miami på videolänk, han är från Finland men har bott i USA permanent sedan 1990-talet.
”Huski Ice Spritz”, produktnamnet som nu kommer att pryda Marcus Ericssons bil, lanserades häromdagen och det uppmärksammas nu ”över hela stratosfären”, säger Mika Manninen.
– Vi kommer att fortsätta med Huskis röda färg och isklädda bergstoppar, hela grejen som Huski är. Men jag har flera olika licensavtal nu på gång. Så vi kommer att slå oss ihop med partners och ha ”Huski Ice Spritz” och ”Huski någonting” och ”Huski någonting annat”, säger han.
Den nya ”vuxna” drycken produceras av en amerikansk vodkatillverkare.
Huskis huvudverksamhet är att tillhandahålla chokladdrycksmaskiner med tillhörande sockerlag som används framför allt på skidanläggningar i norra Sverige. De säljer också kall chokladdryck på flaska.
Det huvudsakliga bolaget heter Choki AB, och hade enligt den senaste årsredovisningen, fram till sista juli förra året, en omsättning på 3,7 miljoner kronor, och gjorde en förlust på 114 miljoner.
Det är en väldigt stor diskrepans. Hur stort problem är det?
– När man förlorar pengar är det alltid ett problem, eller hur? Det är inget som någon är nöjd med, det är ett som är säkert. Det finns släpande kostnader i det. Covid slog hårt mot oss, det slog hårt mot många. Det fanns många planer som gick upp i rök, säger Mika Manninen.
Det nedstängda samhället ställde till det för lanseringen av chokladdrycken.
– Vi rensar fortfarande böckerna från de tidigare problemen som pandemin orsakade. Jag tycker att det finns någonting värt att påpeka i att Huski har betalat för sig.
Enligt ett stämmoprotokoll från förra året äger fastighetsbolaget Kvalitena knappa hälften av aktierna i Choki AB. Men Stanton Barrett, som jobbade med lanseringen av produkterna i USA, har bestridit aktiefördelningen.
Stanton Barrett är delägare i Choki och vände sig emot att företaget kvittade en skuld på nio miljoner kronor till Kvalitena i utbyte mot aktier. Amerikanen ansåg att priset var för lågt och att kvittningen gjordes med syfte att minska hans andel till under 10 procent, för att han skulle förlora rättigheter som minoritetsägare.
Tingsrätten underkände också kvitteringsemissionen. Choki AB har överklagat och Svea hovrätt har satt förhandlingsdatum till mars nästa år.
I domstolshandlingar talar Stanton Barrett om ”sponsoravtal som inte går att förstå sig på förutom som nöjen” och företrädare som åker till Las Vegas och festar i stället för att hjälpa honom med chokladmaskinsföretaget.
– Jag har varit här i åtta månader nu och tro mig, det är inget festande. Vi jobbar, är Mika Manninens kommentar till det.Han säger att Huski definitivt är ett svenskt företag, men själv är han verkställande chef, CEO och president med engelska begrepp, för amerikanska Huski Enterprises, och överser de svenska bolagen.
Nu lanseras en ny produkt i USA, men fram till nu har Marcus Ericsson med sin rödvita bil gjort reklam för någonting som inte finns att köpa där han tävlar.
– Vi vet, vi vet, säger Mika Manninen.
Och det finns inga planer på att åter försöka lansera Huski Chocolate i USA.
– Att komma med ett nytt varumärke på en marknad som är så konkurrensutsatt och svår att slå sig in på är väldigt dyrt. Man måste förstå var ens varumärke passar in, säger Mika Manninen.
– Jag har alltid sett Huski som ett företag från studentkillar som växt upp och nu gör riktiga affärer. Men mentaliteten är fortfarande att ha kul och vara ”the fastest brand on land and sea”, vilket vi verkligen är. Så det passar oss att nu lansera en vuxendryck, en 4,5-procentig vodkadrink. Och vi har fler smaker på väg.
Ett annat Huski-varumärke är Huski Wear, som säljer skidkläder, sponsrade svenska landslagen i alpint och skicross och har lanserat klädkollektioner med skidstjärnorna Anna Swenn-Larsson och André Myhrer.
Sponsringen av skidlandslagen avbröts i förtid när Huski Wear bytte ut sin ledning, och företaget förlorade en tvist om betalning i Stockholms tingsrätt. Nu har parterna gjort upp om en förlikning.
– Huski Wear är ett bra exempel på när ett licensavtal inte fungerar, säger Mika Manninen.
En av grundarna till Huski Chocolate sitter i både Chokis och Huski Wears styrelse. Enligt företrädare för Huski Wear finns tät kontakt mellan verksamheterna i Sverige och klädföretaget har lagt problemen bakom sig, men Mika Manninen är noga med att påpeka att det handlar om två separata bolag som inte ska blandas ihop.
– Jag har på mig kläderna hela tiden. De har hög kvalitet och bra design. De hade bara operativa problem, säger Mika Manninen.
I samband med tvisten mellan Stanton Barrett och Choki i Stockholms tingsrätt gjorde revisionsfirmor analyser av företaget. Sponsoravtalen är sekretessbelagda i rättens handlingar, men i revisionsbyrån KPMG:s rapport framgår att i avtal som löper i olika perioder mellan 2019 och 2024 lägger Choki totalt 219,5 miljoner kronor på sponsring av Hammarby, Millwall i engelska andraligan i fotboll, McLaren-stallet i formel 1 och Longbow Finance som ligger bakom F1-stallet Alfa Romeo där Marcus Ericsson tidigare körde.
I ett protokoll för en extra stämma om nyemission för ett år sedan framgår att Choki då hade en skuld till Kvalitena på 122 miljoner kronor.
En sak som Stanton Barrett pekar på i domstolshandlingarna är risken det innebär att ett annat företag betalar Chokis fakturor.
– Jag kommer inte att kommentera det, säger Mika Manninen.
Han är kortfattad vad gäller Kvalitena.
– Vi är ett privat företag så jag kommer inte öppna den dörren. Men vi har investerare som tror på oss och har beslutat sig för att investera mer pengar i vårt företag.
Mika Manninen säger att tvisten med delägaren Stanton Barrett inte påverkar Huski alls.
– Jag är från USA, så man är ganska van vid att någon slags rättstvist sker förr eller senare i ett företags liv.
Jag ser marknadsföring och sponsring som en investering, och inte enbart en kostnad.
Mika Manninen tror att Huskis kärnverksamhet, med varm choklad och färdig drickbar choklad, kommer att vara lönsam nästa år. I år går det jämnt upp efter en bra vintersäsong, säger han.
– Jag förväntar mig också att licensavtal som vi jobbar på just nu kommer att ge oss ordentlig inkomst. Vi är i ett aggressivt tillväxtskede just nu, vi hedrar de avtal vi har och är väldigt inriktade på att bli lönsamma.
Mika Manninen talar om tre områden: kärnverksamheten, kapitalinvesteringar och varumärkesbyggande.
– Jag ser marknadsföring och sponsring som en investering, och inte enbart en kostnad, säger han.
– Att enbart titta på siffrorna ger en bild. Och i vårt fall är de uppenbarligen långt ifrån perfekta. Men om man tittar innanför det kan man plötsligt hamna i en helt annan diskussion.