Att förlora regeringsmakten svider rejält för Socialdemokraterna, ett parti som gärna kallar sig statsbärande. Efter nesan i senaste valet kan S ändå trösta sig med en remarkabel uppgång i opinionen.
I DN/Ipsos senaste väljarbarometer är väljarstödet för S lika stort som stödet för Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans. En ny mätning belyser partiets medvind ur en annan synvinkel.
DN/Ipsos har ställt frågor om vilket parti man tycker har bäst politik på olika områden. Svaren ger en lång rad plussiffror för S.
Partierna som får högst betyg
Partierna som rankas på plats 1–3 när väljarna bedömer deras politik på olika områden (procentandel av alla väljare). Mars 2023. Förra mätningen från augusti 2022 inom parentes.
– När ett parti ökar kraftigt i den allmänna opinionen brukar förtroendet i sakfrågorna följa med uppåt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Något som talar för den förklaringen är också att S inte har hunnit presentera särskilt mycket ny politik efter valet.
Sveriges ekonomi, hushållens ekonomi, klimat och miljö samt sysselsättning är några av de områden där väljarnas tillit till S har ökat mest. Positivt för S är att just ekonomi liksom klimat och miljö är frågor som väljarna tycker har blivit viktigare, vilket framgår av en annan DN/Ipsos-undersökning.
Väljarna rankar S som nummer ett på sju områden. Som jämförelse innehar Moderaterna två förstaplatser. En av dem gäller Sveriges försvar, det enda området där S inte ökar. Här stärker M sin position med en uppgång från 22 till 26 procent, medan S ligger still på 24.
Trots detta är det fler väljare som vill se en regering ledd av Magdalena Anderssons parti i händelse av kris.
Företagande är det andra området där M rankas högst av väljarna. Mer bekymmersamt för finansminister Elisabeth Svantesson (M) i dessa dyrtider är att hennes parti tappar förtroende i fråga om hushållens ekonomi.
För Sverigedemokraterna har brottsbekämpningen blivit en nästan lika viktig fråga som invandringen. Tidöavtalet innehåller också en rad långtgående förslag om nya verktyg för polisen, som visitationszoner och anonyma vittnen. För ett år sedan var M det starkaste partiet på området men SD har numera övertagit den positionen.
Liksom tidigare är det SD som flest väljare håller högst när de rankar partiernas invandringspolitik.
Centern har stark motvind i opinionen. Väljarstödet dalar ner mot riksdagsspärren. Nya partiledaren Muharrem Demirok fick rekordlåga siffror när DN/Ipsos i mars mätte förtroendet för partiledarna.
C lyckas inte heller imponera på väljarna i någon enskild sakfråga. Partiet backar på nästan samtliga områden, från redan tidigare låga nivåer. Störst är tappet för klimat och miljö, en av partiets hjärtefrågor. Där har andelen väljare som är nöjda med C-politiken halverats på två år.
Centern tar sig bara in på topp tre i en enda fråga, företagande, också det ett kärt ämne för partiet. I det avseendet presterar C sämst av alla partier.
För övriga partier sker bara smärre förändringar. Miljöpartiet backar något på klimat och miljö men rankas ändå fortfarande högst där. Liberalerna är kvar som tvåa inom skola och utbildning, trots ett mindre tapp sedan förra mätningen.
Kristdemokraterna är fortsatt starka när det kommer till sjukvård och äldreomsorg, även om väljarnas förtroende sviktar något. På samma områden har Vänsterpartiet sina främsta styrkor och där är väljarnas betyg oförändrat.