Moderatledaren Ulf Kristersson beskrev sin syn på Sveriges väg in i Nato i ett säkerhetspolitiskt tal på Försvarshögskolan.
Han gick också in på varför M anser det nödvändigt att gå med i försvarsalliansen.
– Den militära upprustningen i både Kina och Ryssland, ger en allt tydligare bild av en ny och mer hotfull global säkerhetsmiljö, säger Kristersson i talet.
– För första gången sedan kalla kriget finns ett tydligt vi, och ett lika tydligt dom.
Han varnar för att “denna allians av ideologiska konkurrenter” vill skapa ett eget alternativ till en världsordning byggd på individers rättigheter, snarare än på staters intressen.
Kristersson tog också upp Rysslands attack på Ukraina.
Utvisa alla
– Tillåter västvärlden Putin att vinna det här kriget har vi inte bara accepterat att makt går före rätt, att han tilläts förinta en ung demokrati. Han kastar oss dessutom rakt in i ett nytt kallt krig, kanske för generationer framåt, säger M-ledaren.
– Men låt oss arbeta för ett helt annat utfall, där Rysslands misslyckande blir demokratiernas framgång, och en historisk läxa för fler auktoritära stater med ambition att dominera andra.
Kristersson drar två slutsatsen att när diktaturer trappar upp konflikten mot väst, måste även Sveriges svar bli mer beslutsamt. Ett sätt är att utvisa alla de påstådda diplomater som i själva verket är ryska underrättelseofficerare, enligt honom.
Ett annat är att Sverige går med i Nato.
Natoansökan i juni?
– Det bör ske tillsammans med Finland, helst i mycket bred blocköverskridande enighet, och med sikte på en ansökan till Nato-toppmötet i Madrid, i slutet av juni, säger Kristersson.
Han uppger att regeringen borde fatta det historiska beslutet om en samtidig ansökan med den finska, och redan nu förankra Sveriges medlemskap internationellt.
– Vill regeringen att även själva beslutet om en Nato-ansökan – likt beslutet att skicka vapen till Ukraina – ska förankras i ett riksdagsbeslut, så bör det ske senast i mitten av juni, säger Kristersson.
– Det vore ett naturligt sätt att tydligt markera det breda politiska stödet för en helt ny säkerhetspolitisk doktrin.
Kristersson konstaterar att innan Sverige är med i Nato så har vi inga försvarsgarantier. Han varnar också för Sveriges beroende av USA för sitt försvar.
Kristersson oroar sig för vem som blir USA:s näste president efter Joe Biden.
– De nära militära banden mellan Sverige och USA, gör oss alltså tvärtom mer beroende av intresset och omdömet hos den individ som sitter i Vita huset, så länge vår relation är bilateral, säger M-ledaren.
– Ensidigt beroende av USA är en rest från neutralitetspolitikens hemlighetsmakeri. Nato är transparent och fördragsbundet.