Ryssland krävde inför invasionen av Ukraina att Nato inte skulle godkänna nya ansökningar om medlemskap av länder som Ukraina, Sverige och Finland. Dagen efter invasionen sade en talesperson för det ryska utrikesdepartementet att en eventuell svensk och finsk anslutning skulle få “allvarliga militärpolitiska konsekvenser” och kräva att “vårt land vidtar ömsesidiga åtgärder”, enligt den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.
“Vidtar vedergällningsåtgärder”
Nu upprepar Ryssland varningen till Sverige och Finland, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax som intervjuat en högt uppsatt tjänsteman på ryska utrikesdepartementet.
– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar vedergällningsåtgärder, säger Sergej Beljajev som inte vill gå in närmare på vilken typ av “vedergällningsåtgärder” han syftar på.
Beljajev säger att Sverige och Finlands försvarspolitiska linje att inte ingå i militära allianser är “en viktig faktor för att säkerställa säkerhet och stabilitet i norra Europa och den europeiska kontinenten i allmänhet”, men att Ryssland “inte kan bortse från” Sverige och Finlands ökande samarbete med Nato och deltagande i militärövningar med försvarsalliansen “i närheten av Rysslands gräns”.
Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett sms till TT att Ryssland inte har något att göra med Sveriges beslut.
“Vi betackar oss för den typen av uttalanden. Svensk säkerhetspolitik bestäms av Sverige. Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut”, säger Linde i uttalandet.
“Destabilisera läget”
Statsminister Magdalena Andersson (S) sade på en pressträff i tisdags att en svensk ansökan till Nato inte är aktuell, och att den skulle bidra till att “ytterligare destabilisera läget i Europa”. Men frågan om ett Natomedlemskap har hamnat högt på den politiska dagordningen.
Ryskt stridsflyg kränkte nyligen svenskt luftrum utanför Gotland. Försvarspolitiska bedömare har beskrivit kränkningen som en ovanligt kraftfull markering eftersom den genomfördes med så många som fyra stridsflygplan.
I torsdags gav regeringen besked om att kraftigt öka försvarsanslagen.