Sedan invasionen av Ukraina startade har det rapporterats om bland annat artillerield och raketattacker på flera håll i landet, men enligt Ukrainas USA-ambassadör Oksana Markarova har ryssarna även använt sig av så kallade vakuumbomber. Uppgifterna har ännu inte bekräftats, men bilder från Ukraina visar fordon med ryska TOS-1-vapen, uppger The Guardian.
Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militärstrategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan, användes vakuumbomber av USA under Vietnamkriget i syfte att röja undan vegetation för helikopterlandningsplatser. Raketerna kan skjutas iväg några kilometer och när projektilerna är nära att träffa marken sprids explosivt bränsle i luften som antänds och suger åt sig stora mängder syre.
– Det blir en riktig smäll med en fruktansvärd tryckvåg som ger en temperatur på flera tusen grader. Om man inte bränns till döds av hettan slår tryckvågen sönder lungor och inre organ, säger Joakim Paasikivi.
Vapnen används huvudsakligen i öppen terräng och kan välta stridsfordon.
– Jag är inte helt säker på hur de fungerar i stadsbebyggelse, men de kan ställa till problem även där.
Vakuumbomber är inte förbjudna enligt någon konvention.
Två vapenexperter som nyhetsbyrån Reuters har talat med bedömer att Ryssland – baserat på bilder i sociala medier – även har använt sig av så kallade klusterbomber. Det ska ha skett i Ukrainas näst största stad Charkiv på måndagen. Även människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch uppger att Ryssland verkar ha använt sig av klusterbomber, den förstnämnda organisationen anklagar Ryssland för att ha attackerat en förskola i nordöstra Ukraina dit människor hade tagit sin tillflykt, skriver Reuters.
Enligt de rapporter som Joakim Paasikivi fått från Ukraina bedömer han att Ryssland har satt in så kallade BM-30 Smerch-vapen. Det här är klustervapen som innehåller många små sprängladdningar och när de närmar sig målet faller handgranatsstora bomber ut. Vapensystemet är förbjudet enligt konventionen mot klusterbomber, men Ryssland har inte skrivit på.
– Skälet till att de förbjöds var att att det blir så många blindgångare som ligger kvar på marken. I andra konflikter har barn plockat upp dem och förlorat armar och ben.
Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, säger att många länder har försökt få till ett fullständigt förbud av både vakuumbomber och klusterbomber. Sverige försökte förbjuda så kallade Fuel Air Explosives redan vid FN:s vapenkonferens 1979–1980, uttrycket vakuumbomber fanns inte på den tiden. När det gäller klusterbomber har man nått större framgång och flera stater har anslutit sig till ett förbud, men som sagt inte Ryssland.
– Anledningen till att man har försökt förbjuda vakuumbomber är deras inhumana effekter på människor. De skapar en tryckvåg som framkallar kvävning till döds om de riktas mot människor. De dödar urskillningslöst, säger han.
En rad vapen är förbjudna i krig enligt internationella avtal. Samtidigt ska alla vapen, oavsett typ, användas så att de inte drabbar civilbefolkningen på ett oproportionerligt sätt – det gäller såväl människor som byggnader.
– Det finns en viss förståelse för att det är oundvikligt att civila kan drabbas, det betraktas inte som krigsförbrytelser. Men reglerna är ändå ganska hårda om att man vid varje anfall måste iaktta strikta försiktighetsåtgärder. Om det kan bli oproportionerligt stora civila skador ska man inte anfalla över huvud taget, säger han.
Inifrån Ukraina kommer bilder på skadade bostadshus, men än så länge är det omöjligt att säga om det har begåtts krigsförbrytelser. För det behövs att undersökningskommissioner är på plats och hämtar in vittnesmål från drabbade. Bland annat har Internationella Röda kors-kommittén i Genève expertgrupper som är redo att rycka ut till krigsområden för att kontrollera att Genèvekonventionen, som reglerar krigets lagar, efterlevs, menar Ove Bring.
– Jag förväntar mig att det kommer att bli sådana här undersökningar. Ukrainarna har all anledning att släppa in internationella undersökningskommissioner och jag kan inte utesluta att en expertgrupp sänds till Ukraina redan nästa vecka.