I somras fick hovrättspresident Anders Hagsgård i uppdrag av socialutskottet att ta fram lagförslag som ger principen om ”barnets bästa” större tyngd när en domstol eller socialnämnd prövar om tvångsvården av ett barn ska upphöra.
Bakgrunden är DN:s granskning av fallet Lilla hjärtat, om en treårig flicka som varit placerad i familjehem sedan födseln och avled några månader efter att hon flyttat till sina biologiska föräldrar.
Regeringen har tidigare i år presenterat en lex Lilla hjärtat med flera lagförslag som ska stärka placerade barns rättigheter. Men oppositionspartierna anser inte att lagförslagen är tillräckliga.
På tisdagen presenterade Anders Hagsgård sin utredning.
Han föreslår att barn som tvångsvårdas med stöd av LVU ska kunna vara fortsatt placerade, även om de biologiska föräldrarna inte längre brister – förutsatt att socialnämnden eller domstolen bedömer att det är det bästa för barnet.
– Vad de upplever som sin föräldrarätt kommer ibland få ge vika för vad som är bäst för barnet. Om ett barn har bott länge i sitt familjehem och fungerar bra i skolan och socialt så kan det väga tyngre än att föräldrar får hem sitt barn, säger Anders Hagsgård.
– Det här innebär att barnet blir en egen rättighetsbärare.
Enligt den nuvarande lagstiftningen ska ett barn återförenas med sina biologiska föräldrar så snart socialnämnden eller domstolen bedömer att bristerna som gjorde att barnet omhändertogs inte längre finns.
Hur ska en socialnämnd eller domstol kunna avgöra vad som är det enskilda barnets bästa?
– Det är en utmaning. Men vi nämner ett antal punkter som ska vägas in i bedömningen, till exempel barnets relation till familjehemmet och vårdnadshavarna, hur lång tid barnet har varit placerat, bland annat. Sen måste beslutsfattaren redogöra för sina överväganden i beslutet.
När kommer vi se en konkret förändring i domstolarna, givet att lagförslaget blir lag?
– Det kommer inte att ske över en natt, men en långsam förskjutning och en praxisbildning.
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna som sitter i socialutskottet, säger att lagförslaget är ett viktigt steg i ett längre arbete för att stärka skyddet kring placerade och utsatta barn.
– För mig är det här en glädjens dag. Det här förslaget kommer att göra skillnad för många barn, på riktigt. Den här lagen hade kunnat rädda flickan som kallades Lilla hjärtat.
Enligt Anders Hagsgård är avsikten med förslagen inte att fler barn ska vårdas med stöd av LVU. Men konsekvensen kan bli att fler barn är placerade under längre tid.
Det kommer sannolikt att behövas fler familjer som vill ta emot placerade barn, något som det redan råder brist på.
Camilla Waltersson Grönvall vill möta det med fler satsningar på familjehem och socialtjänsten.
– Vi vill bland annat ha ett nationellt familjehemsregister och möjlighet att certifiera familjehem. Sedan måste vi långsiktigt stärka socialtjänsten, socionomutbildningarna och familjehemmen. Det här är ett viktigt steg på vägen.
De senaste veckorna har föräldrar över hela landet och i sociala medier protesterat mot LVU och socialtjänstens arbete. Det har lett till internationella kampanjer mot Sverige.
I ljuset av den kritik som riktats från föräldrar som anklagar svenska myndigheter för att kidnappa barn, hur tror du att det här lagförslaget kommer att tas emot?
– Precis som utredaren har redovisat handlar det här om att ge barn möjlighet till tryggare placeringar med barnets perspektiv i första rummet – inte att man per automatik ska omhänderta fler barn. Den här lagstiftningen finns redan i Norge och Finland. Vi i Sverige ligger efter.
På måndagen rapporterade DN om ett fall i Göteborg där en 2,5-årig flicka ska flyttas från det familjehem hon bott i hela sitt liv. Familjehemmet anser att socialtjänsten bryter mot flera artiklar i Barnkonventionen.
Camilla Waltersson Grönvall känner till fallet men vill inte kommentera enskilda ärenden.
– Det jag kan säga är att det är många barn i dag som är i behov av den här lagstiftningen.
Anders Hagsgårds utredning kommer nu att skickas ut till 80 remissinstanser. Camilla Waltersson Grönvall hoppas att riksdagen kan rösta om lagförslaget under hösten.