LRF har tillsatt en strategisk krisgrupp som följer utvecklingen och analyserar vilken påverkan kriget i Ukraina kan komma att få för svensk livsmedelsproduktion.
– Just nu är det mycket som är ganska oklart. Men det man kan säga och det vi vet är att Ukraina är ett viktigt land för oss när det gäller arbetskraft under odlingssäsongen, säger förbundets vd Anna Karin Hatt.
– Ofta är det personer som kommer tillbaka till samma lantbruk år efter år och våra medlemmar försöker nu komma i kontakt med dem för att höra hur de mår.
Skulle det bli brist på säsongsarbetare påverkas fram för allt skördarna av grönsaker och bär. Enligt Anna Karin Hatt råder det dock ingen akut störning för svensk livsmedelsproduktion. Men det finns en del orosmoment.
Priserna på drivmedel och energi steg kraftigt redan under hösten och vintern och nu när de sticker iväg ytterligare i samband med invasionen, kan det komma att påverka svenskt lantbruk på sikt.
– Vi har ett läge där det var historiskt höga prisnivåer redan innan. Om det sticker iväg ännu mer kommer det vara kännbart för våra medlemmar, säger hon.
Sverige importerar också en del handelsgödsel från Ryssland. Årets odlingssäsong kommer inte att påverkas, men däremot kan det komma att bli ett problem längre fram.
– Gödning som krävs för det som ska sås nu till våren har man haft på gårdarna sedan länge. Men ganska snart ska den gödning som behövs för nästa odlingssäsong produceras. Mycket kommer bero på hur långvarigt det här blir.
En stor del av spannmålsprodukterna som importeras till Europa kommer från Ukraina. Det gäller särskilt vete, som liksom drivmedel och energi, nu når rekordhöga prisnivåer. Detta påverkar Sveriges lantbrukare på olika sätt, förklarar Anna Karin Hatt.
– Sverige är själv en stor spannmålsproducent och är inte direkt beroende av spannmål från konfliktområdet. Om världsmarknadspriserna på spannmål går upp kan de lantbrukare som producerar spannmål få bättre betalt. Men spannmål används också som en viktig del av foder till bland annat gris-, kyckling- och äggproduktion och stiger foderpriserna får de effekter för de lantbrukarna, säger hon.
Enligt Anna Karin Hatt finns det i nuläget inget som tyder på att svensk livsmedelsproduktion skulle vara hotad.
– Just nu ser vi inga tecken på att man behöver vara orolig. Överlag har vi en bra livsmedelsproduktion och vi ingår i en union som känner ansvar. Men med det sagt är vi sannolikt precis i början av det här skedet.
Samtidigt, menar hon, synliggör den rådande situationen vikten av att stärka Sveriges egen försörjningsförmåga.
– Det var en viktig fråga innan den här krisen, men det blir väldigt tydligt att det är viktigt att skapa förutsättningar för att producera mycket mer själva även framöver.