Det spända läget i Europa trappades upp ytterligare på måndagen när Rysslands president Vladimir Putin meddelade att Ryssland erkänner utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk. Han beordrade även vad Ryssland kallar ”fredsbevarande styrkor” till utbrytarregionerna.
Beskedet möttes omedelbart av hård kritik från omvärlden och oro för att nästa steg är en fullskalig invasion i Ukraina.
Linda Thomas-Greenfield, USA:s FN-ambassadör, anser att Putins erkännande av utbrytarregionerna är en del i att få till en ursäkt för att starta krig. Hon förlöjligade Rysslands besked om att man sänder in ”fredsbevarande styrkor”.
– Det är nonsens. Vi vet vad de egentligen är, sade hon på mötet, enligt The New York Times.
Ryssland har under en längre tid samlat styrkor vid gränserna mot Ukraina och där finns närmare 200 000 ryska soldater. USA har varnat för att invasion är nära förestående, men det har hela tiden tillbakavisats av Ryssland.
Nyhetsbyrån Reuters har talat med ögonvittnen i Donetsk som har sett hur flera kolonner med stridsfordon, inklusive stridsvagnar, tagit sig in mot Donetsk under det tidiga tisdagsdygnet.
Ukrainsk militär rapporterar också på morgonen att 2 soldater dödats och 12 skadats vid granatattacker från rebellsidan. De beskrivs som de värsta angreppen hittills i år, med tung artilleribeskjutning vid 84 tillfällen under det senaste dygnet.
Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov säger att det ryska erkännandet kommer att leda till lugn i regionen och att Moskva är öppet för diplomati. Han sade vid lunchtid på tisdagen att han inte kunde svara på om ryska styrkor gått in i regionerna.
Från flera håll kommer uttalanden om att skarpa sanktioner riktade mot Ryssland är på gång. USA:s president Joe Biden har skrivit under en presidentorder om sanktioner mot utbrytarregionerna och EU väntas besked om sanktioner under tisdagen.
Tysklands förbundskansler meddelar att den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 stoppas tills vidare. Olaf Scholz säger enligt tyska tidningen Bild att Putins besked på måndagskvällen är ett tydligt brott mot folkrätten.
Bolaget bakom den omstridda gasledningen meddelade strax före årsskiftet att den är klar att tas i bruk, så fort de tyska myndigheterna ger klartecken. Putin sade då att Ryssland står redo att leverera gas.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger om sanktionerna att de skulle ha införts oavsett vad Ryssland gör.
– Våra europeiska, amerikanska och brittiska kollegor kommer inte att sluta och kommer inte att lugna ner sig förrän de helt har tömt ut sina möjligheter att straffa Ryssland, säger han, enligt Reuters.
Ukraina vill se en diplomatisk lösning, sade president Volodomyr Zelenskyj, som även manade befolkningen till lugn i ett tv-tal natten till tisdagen.
– Vi är inte rädda. Vi är inte skyldiga någon någonting. Och vi kommer inte att ge upp något, sade han.
Zelenskyj uppmanade på tisdagen västländerna att inte ”vänta på en upptrappning” innan sanktionerna införs.
– Vi tror inte att det blir något krig mot Ukraina, och vi tror inte på en stor utvidgning av konflikten, sade han enligt Reuters.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hade under tisdagsmorgonen ett möte med regeringens krisgrupp Cobra.
– Allt pekar mot att president Putin är på väg mot en fullskalig invasion av Ukraina, sade han efteråt, enligt Sky News.
På eftermiddagen meddelade han i parlamentet att regeringen inför sanktioner mot fem ryska banker, ryska företag och flera ryska privatpersoner.
– Det här bara den första åtgärden, det här visar vad vi är beredda att göra, sade Boris Johnson i parlamentet.
– Alla tillgångar de har i Storbritannien fryses och de aktuella individerna förbjuds från att resa hit.
Bankerna som stoppas från att göra affärer med Storbritannien är: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank och Black Sea Bank.
Utöver bankerna förbjuds tre förmögna individer att resa in i Storbritannien. En av dem är affärsmannen Igor Rotenberg, som har nära kopplingar till Putin.