Stockholms stads kommunala skolfastighetsbolag Sisab säljer de båda fastigheterna i Gubbängen och Tensta. Det beslutet fattades på måndagens kommunfullmäktige. Ytterligare sju fastigheter som inhyser skolor och förskolor ska säljas till fastighetsbolaget SBB, men den affären återremitterades av den rödrosa oppositionen. Det innebär att beslutet skjuts fram till nästa sammanträde.
– Vi som kommun har ett lagstadgat ansvar att varje unge har en skolplats. Om en friskola skulle klappa igen av någon anledning måste kommunen stå där med lokaler. Vi menar att staden ska fortsätta äga skollokaler av just den anledningen, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) som röstade mot försäljningarna.
Särskild irritation riktas mot Miljöpartiet som ingår i den grönblå majoritet som drivit igenom affärerna.
– Så sent som i söndags stod Miljöpartiets skolpolitiska talesperson i SVT och propagerade mot vinster i välfärden och marknadstänkandet i skolan. Dagen efter säljer hennes egna partikamrater ut gemensamt ägda fastigheter till en av de största skolkoncernerna. Det är många som är ledsna och besvikna på MP nu, och det förstår jag, säger Clara Lindblom.
DN har upprepade gånger sökt lokala företrädare för Miljöpartiet angående skolförsäljningarna. De har inte velat ställa upp på en intervju utan hänvisat frågorna till Moderaterna.
Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) motiverar försäljningarna med att staden gör sig av med ”icke-strategiska fastigheter” för att kunna investera mer i befintliga och nya kommunala verksamheter. Joakim Larsson menar att kritiken från vänster är en del av den större debatten kring friskolors vara eller icke-vara.
– De borde fundera över varför de själva hade liknande formuleringar om att sälja icke-strategiska fastigheter i sina budgetar under den förra mandatperioden. När de var i majoritet insåg de att det var fullt logiskt, men nu har de en annan uppfattning. Det är uppenbart att vänstern plötsligt ser lokalerna som strategiska, eftersom de vill slippa köpa tillbaka dem om de lyckas strypa möjligheten att bedriva friskolor, säger Joakim Larsson.
Clara Lindblom tycker att påståendet om att det tidigare rödgröna styret hade samma ambitioner är ”jättelöjligt”.
– Vi lägger helt helt olika betydelse i begreppet icke-strategiska. Joakim Larsson menar att skolfastigheter är icke-strategiska. Jag menar att de i allra högsta grad är strategiska, säger hon.
Sisab planerar att investera omkring två miljarder kronor per år i nya och befintliga skolor under de kommande åren. Att låna mer pengar för att finansiera utbyggnaden skulle äventyra stadens kreditbetyg, enligt det blågröna styret, vilket i sin tur innebär högre räntekostnader.
I sitt budgetförslag vill Vänsterpartiet höja kommunalskatten med 28 öre, från dagens 17,74 kronor per hundralapp till 18,02 kronor, vilket motsvar en ökning på 1,6 procent. Clara Lindblom menar dock att skatten inte behöver höjas ytterligare för att behålla skolfastigheterna i stadens ägo, och samtidigt finansiera nya skolor.
– Det stämmer att vi har stora investeringsbehov i Stockholm, men vi står på en stark ekonomisk grund. Vi har råd med investeringar och att behålla rådigheten över lokalerna, säger hon.