Flygbolaget SAS presenterade på tisdagsmorgonen ett stort räddningspaket som ska göra den delvis statsägda koncernen framgångsrik igen.
Det går enligt vd Anko Van der Werff i korthet ut på tre saker: att stärka bolagets konkurrenskraft, att omvandla skulder till kapital, och slutligen att ännu en gång ta in nya pengar från aktieägare.
För att lyckas med omstöpningen krävs det att SAS-ledningen övertygar allt ifrån bolagen de leasar flygplan av till flygplatser, anställda och facken om att bidra till kostnadssänkningar i bolaget.
– Egentligen alla som har ett kontrakt med oss. Vad vi behöver göra här är att verkligen säga att om vi alla bryr oss om bolaget, om vi vill att det ska bli framgångsrikt, så måste alla vara ombord, säger Anko Van der Werff.
Totalt ska SAS få ner de årliga kostnaderna med 7,5 miljarder kronor. Som jämförelse kostade personal och bränsle knappt tre miljarder för bolaget under det senaste kvartalet.
I rapporten där planen presenteras skriver bolaget att det krävs kraftiga åtgärder för att sänka kostnaderna. Ett sätt kommer att vara ”en betydligt mer omfattande fördelning av kostnadsbördan mellan alla större intressentgrupper och fordringsägare”. Något som ofta förekommer vid företagsrekonstruktioner.
Men den liknelsen slår vd:n ifrån sig.
– En rekonstruktion skulle innebära att vi är bankrutt och det är vi inte. Det är en omstöpning.
Vill ni slippa betala fordringsägare allt som ni är skyldiga dem?
– Vad vi vill uppnå är att bli konkurrenskraftiga på marknadsmässiga villkor. Vi vill inte att någon ska arbeta eller leverera till det här företaget under marknadsmässiga villkor, vi behöver marknadsmässiga villkor. Företaget är inte i position att betala mer än vad som är marknadsmässigt.
Betyder det att ni inte vill betala fordringsägarna vad ni är skyldiga dem?
– Det betyder att vi åtminstone måste försöka omförhandla om det är högre än vad som är marknadsmässigt, säger Anko Van der Werff.
Det är inte länge sedan SAS genomförde den stora ”rekapitaliseringen” som räddade bolaget ur den djupaste delen av coronakrisen. Den gången gick huvudägarna, svenska och danska staten, in med över 14 miljarder kronor. Vad det hela kan kosta ägarna den här gången vill Anko Van der Werff inte prata om.
– Vi har så klart informerat dem, och de analyserar, men vi pratar inte ens om nya pengar än. Vi ska först bli konkurrenskraftiga och konvertera skuld till kapital.
Men när det är klart, blir det en nyemission då?
– Ja, det ser jag framför mig. Hur mycket? Det har vi inte någon information om. Vi återkommer förmodligen om det i april, säger Anko Van de Werff.
I rapporten skriver bolaget att man kommer genomföra en fullständig omvandling av verksamheten, bland annat nätverket, flygplansflottan, kostnadsstrukturer och kollektivavtal.
Redan innan tisdagens nyhet var relationen till facken, inte minst piloternas, ansträngd. Ordföranden i pilotföreningens SAS-sektion, Martin Lindgren, beskrev den i en tidigare DN-intervju som ”helt havererad”.
Anko Van der Werff tror trots det att både facken och de anställda kommer att förstå att deras stöd är en nödvändighet.
– Vi behöver att alla kommer till bordet. Det här handlar inte om facken eller anställda som betalar priset. Det handlar om att alla deltar i planen.
Men kommer de behöva betala ett pris?
– Vår intention är att alla ska delta, och vad som krävs av individerna eller på facklig nivå kan jag inte förhandla i media.
Är du beredd att sänka din egen lön?
– Jag kommer att göra vad som krävs för att också delta i den här planen.
Vad är alternativet om ni inte får med er alla?
– Vi vill inte hamna där. Vi vill uppnå ett scenario där alla förstår att det är bättre att delta.
Men vad är alternativet?
– Alternativet är värre än vad vi för närvarande har på bordet. Vad vi har kommit fram till är att detta verkligen är det bästa alternativet för folk, säger Anko Van der Werff.