Efterfrågan på hus i Storstockholms allra dyraste kommuner har inte varit så hög på många år, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
För första gången har kvadratmeterpriset på villor i Danderyds kommun passerat 100 000 kronor och en genomsnittlig villa kostar nu över 15 miljoner. På exempelvis Lidingö och i Nacka har priserna ökat med nära 20 procent det senaste året och många villor säljs snabbt och till höga belopp.
Priset på villor Stockholmskommunerna
Kronor per kvadratmeter de senaste 3 månaderna i tusental.
Huset Birgitta Rosenberg visar är i gott skick, i lite äldre stil, med två öppna spisar, bastu och garage i bottenvåningen. Från sällskapsrummet på övervåningen är sjöutsikten trollbindande och tomten är stor, över 1 600 kvadrat.
– Och nu är det ändå en grå dag. När det glittrar i vattnet, det är så fantastiskt. Läget är alldeles makalöst, säger hon.
När det gäller hus och lägenheter i den högre prisklassen finns ingen mäklarskylt utanför med upplysningen ”Visning söndag 14–16”. Visningarna är inbokade och privata, en familj åt gången.
– Det får lite vip-behandling när det är så här dyra objekt, över 20 miljoner, säger Birgitta Rosenberg
Näsbypark och Viggbyholm, som ligger längs vattnet, är de absolut dyraste delarna av Täby.
– Mitt emot har vi Djursholm, så det är ett bra närområde, kan man säga. Det finns en del sjötomter, det har gått en del dyra villor här de senaste åren. Två av sjöfastigheterna har sålts för ganska mycket pengar och de nya ägarna har rivit husen och byggt nytt. Det är lite så man gör, säger Birgitta Rosenberg.
På tomten bredvid villan som nu är till salu har ett äldre hus – som såldes för 30 miljoner – rivits och det pågår ett byggprojekt. Detaljplanen styr bland annat hur stort man får bygga på tomten, i Näsbypark är detaljplanerna gamla så här kan man bygga stort.
Har det varit många som tittat på 40-talsvillan?
– Här har vi en pågående budgivning, men på den här sortens objekt är det minst lika vanligt att det blir en förhandling.
– Det är säljarna som alltid får bestämma, förstås. De flesta säljare tänker att det vore jättetrevligt om man kan bevara huset och bara förädla och vidareutveckla. Men till syvende och sist är det kanske ändå så att det är pengarna som styr, säger Birgitta Rosenberg.
Vilka är det som köper villor i den här prisklassen?
– Vad vi ser, nya kunder på den här prisnivån, är faktiskt lite yngre familjer, 30–35-årsåldern. Många har gjort en så kallad exit, man har startat ett företag inom tech-sektorn, sålt av och fått ganska många tiotals miljoner in på kontot.
En grupp som även tidigare har köpt bostäder för många miljoner arbetar inom finansbranschen, med höga löner och kanske också bonusar. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ser också att köparna oftare kommer från utlandet och att många har skaffat sitt kapital från det senaste årets kraftiga börsuppgång.
Tror du att den heta marknaden också kan vara en pandemieffekt?
– Det kan det absolut vara, pandemin har påverkat hela bostadsmarknaden de senaste två åren, det har varit en extremt stark prisutveckling på nästan alla bostäder. Man jobbar hemifrån och barnen har varit hemma, man vill bo större och ha trädgård och pool.
Har ni objekt så det räcker för kundkretsen?
– Nej, det är ett konstant utbudsunderskott, det är många fler som söker än objekt som ligger ute till försäljning. 30 miljoner är lite högt, men i prisklassen 18–20 miljoner är det många som letar, säger Birgitta Rosenberg.