Det är svårt att beskriva Las Vegas nya konsertarena Sphere utan att bli tekniknördig, men siffrorna behövs för att på riktigt förstå varför klippen från fredagens invigningskonsert fortsätter göra varv efter varv på internet.
Sphere är numera världens största sfäriska byggnad, 112 meter hög och 157 meter bred. Det gjorde att den gick om Avicii arena i Stockholm, som med sina 110 meter i diameter hållit världsrekordet sedan 1989.Men tillbaka till Las Vegas. Sphere har 18 600 sittplatser och med ståplats kan den ta in totalt 20 000 personer. Den stora wow-faktorn är skärmarna som täcker både insidan och utsidan av arenan, som alltså snabbt och lätt kan byta utseende. En morgon vaknade Las Vegas-borna till exempel till en stor smiley. Skärmarna har en upplösning på 16K, vilket även gör Sphere till världens största och skarpaste LED-skärm. Den utvändiga skärmen är totalt 54 000 kvadratmeter stor.
Enligt uppgifter ska arenans årliga elkonsumtion ligga på 95,779 megawattimmar och planen är att en majoritet av elen framöver ska komma från solel.
Ser ut som att taket ramlar in
Tanken är att Sphere ska vara en plats för konserter och liknande föreställningar, men även boxningsringar och e-sport kan ta plats i domens mitt.
Rockbandet U2 stod för arenans officiella invigning fredagen den 29 september. På klassiskt Las Vegas-manér har bandet en så kallad residency som innefattar 25 konserter under namnet ”U2:UV Achtung Baby Live at Sphere” och kommer att pågå in i december.
Klipp från den första konserten började sippra ut direkt och nu finns hela schabraket på Youtube. Till en början var effekterna modesta och skilde sig inte mycket från de backdrops och projiceringar konsertbesökare vant sig vid det senaste decenniet. Men ganska snart började Sphere flexa musklerna.Under ”The Fly” fylldes hela taket av ett virrvarr av siffror och bokstäver som tycktes skapa en egen frenetisk stjärnhimmel. Effekterna under efterföljande ”Even better than the real thing” tycks vända upp och ner på hela arenan. ”Atomic city” öppnade upp väggarna och visade en surrealistisk bild av den kringliggande staden, ”Where the streets have no name” flyttade konserten ut i öknen. I extranumret ”With or without you” får man känslan av att taket faller in.
Och det är kanske vad man bör kunna vänta sig av ett bygge som kostat 2,3 miljarder dollar och tagit fyra år att uppföra. Biljettpriserna för U2:s konsertserie låg till en början mellan 140 och 600 dollar, men på grund av dynamisk prissättning låg priserna snart mellan 1 250 och 6 000 dollar.
Flera olika konstnärer har bidragit till den visuella showen, till exempel italiensk-kanadensiske Marco Brambilla, irländske John Gerrard och brittiska Es Devlin.