Det stampas i farstun och blir snart fullsatt när 60 skånska mjölkbönder samlas till möte på Bjärsjöladgård utanför skånska Sjöbo. Men allt är inte kaffe och hygge – irritationen är stor, inte minst sedan ett brev från Skånemejerier AB damp ner i brevlådorna i mitten av februari.
I brevet, som SVT Skåne rapporterat om, uppmanades de runt 300 bönderna att ”minska sin produktion så snart som mjöligt”. Företaget har ett ”enormt mjölköverskott” och tvingas sälja mer av mjölken billigt till industrimarknaden.
Överskottet måste säljas till ett ”mycket lågt pris, vilket skapar stora ekonomiska förluster för oss”, skriver Skånemejeriers inköpsdirektör Göran Nihlén till bönderna.
I brevet uppmanas bönderna att inte investera i sina anläggningar, som läget ser ut nu. Mjölkbonden Mats Svensson, som tillsammans med sin fru driver en gård utanför Hörby, skakar på huvudet.
– Vi har ju minst nio månaders framförhållning på en dräktig kossa som ska börja kalva. Så det beskedet skulle vi fått för nio månader sedan i så fall, säger Mats Svensson.
Han är irriterad. Hemma på gården har hans fru Jill Svensson kastat brevet.
– Man blir förbannad. Vi brinner för våra mjölkkor och har en dotter som vill ta över. Det är inte så att jag bara stänger av min produktion, säger hon.
Brevet vittnar om en märklig syn på bönderna och deras gärning, tycker Jill Svensson.
– Vad ska jag göra med en mjölkko som är dräktig, avliva kon? Ta bort fostret? Det är ju redan planerat. Det är levande material vi jobbar med, inte en dator som går att stänga av.
Svenskarna köper mindre mjölk och mejeriprodukter – och väljer billigare varianter än tidigare. Priserna har skjutit i höjden och bland de livsmedelsvaror som ökat mest i pris det senaste året finns mejeriprodukter, som ökat med 30 procent för kunderna, enligt SCB.
Skånemejerier vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till DN att det stämmer att de bett mjölkleverantörerna om hjälp, eftersom mjölk- och mejerikonsumtionen minskar. Samtidigt har bolaget märkt en ökad invägning av mjölk.
”Vi har bett de leverantörer som planerar att minska eller till och med upphöra med produktion, att om möjligt tidigarelägga”, skriver företagets presschef Anette Gregow i mejlet.
Hos Arla har man noterat brevutskicket från Skånemejerier till bönderna.
– Även vi märker att det är tufft. Priserna på den internationella marknaden har sjunkit och de svenska konsumenterna använder mindre mejeri. Men det är inte aktuellt att uppmuntra bönderna att göra mindre mjölk, säger Arlas presschef Max Wallenberg.
Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejeriers ekonomiska förening (som i sin tur levererar mjölken till Skånemejerier AB), är bekymrad.
– I och med att livsmedel blivit dyrare köper konsumenterna mindre. Tyvärr ser det ut som att man väljer bort dyrare mejeriprodukter med högre förädling, säger han.
Hur ska man som bonde kunna minska sin produktion?
– Det är jättesvårt, och går inte från ena dagen till den andra.
Kan det här leda till färre mjölkbönder i Skåne på sikt?
– Ja och det gäller hela Sverige. Det pågår en strukturomvandling, antingen bygger man och utvecklar sin verksamhet, eller avvecklar man den.
Bland dem som reagerat starkt på brevet från Skånemejerier finns Anne-Marie Lindén, mjölkbonde utanför Ängelholm och landsbygdsambassadör för Miljöpartiet i Skåne.
– Jag bekymrar mig över vår självförsörjningsgrad i Sverige. Den frågan är aktuell inte bara på grund av kriget i Ukraina, utan också med tanke på klimatomställningen. Maten ska produceras där den konsumeras och inte transporteras långa sträckor, säger Anne-Marie Lindén.
Brevet skapar oro för den yngre generationen, menar hon.
– Det här ger ingen framtidstro. De unga som står i begrepp att ta över tänker både en och två gånger redan. Det här gör inte saken bättre.