När Qatar vann anbudet om att vara värd för VM 2010, avslöjade den triumferande Gulfstaten planerna på att vara värd för vad de lovade skulle bli den mest spektakulära av alla VM-turneringar och lanserade en ambitiös byggsatsning för att bygga toppmoderna arenor , lyxhotell och en gnistrande ny tunnelbana. Ändå, under det kommande decenniet, avslöjades de brutala förhållanden under vilka hundratusentals migrantarbetare slet i brännande hetta för att förverkliga Qatars VM-vision när undersökningar av tvångsarbete, skuldslaveri och en stigande dödssiffra för arbetare orsakade internationell upprördhet . I ett försök att dämpa den ökande kritiken tillkännagav Qatar genomgripande arbetsreformer 2019. Detta inkluderade ett slut på kafala, systemet som gjorde det olagligt för migrantarbetare att byta jobb eller lämna landet utan sin arbetsgivares tillstånd, vilket i praktiken fällde arbetare som utnyttjades och misshandlad. Andra reformer innefattade införandet av den första minimilönen för migrerande arbetstagare i regionen och hårdare straff för företag som inte följde de nya arbetslagarna.
Brysselmorgon talade med den belgiske politikern och parlamentsledamoten Marc Tarabella, medordförande för Europaparlamentets idrottsintergrupp, om den nuvarande situationen i Qatar när det gäller reformerna för migrerande arbetstagare och arbetskraft, och om framtidsutsikter.
Sarhan Basem (S.B.): Lyssnar Qatar på EU när det gäller landets arbetslagstiftning och migrantarbetarreformer?
Marc Tarabella (MT): Självklart. Sedan Qatar utsetts till värd för VM 2022 2022 har Qatar gjort framsteg inom området för arbetares och migrerande arbetstagares rättigheter. Naturligtvis finns det, som ni vet, många migrantarbetare i Qatar och det har varit en lång process. Framsteg är inte så lätta, eftersom samma system har varit det traditionella tillvägagångssättet i Gulfländerna och på andra håll – till exempel i Libanon och andra länder. Jag tycker att det är en positiv signal att ge arbetarna mer frihet så om de väljer det kan de välja att åka tillbaka till sina egna länder. Detsamma gäller minimilönefrågan. Lön betalas inte kontant. Det är obligatoriskt att sätta pengarna på ett bankkonto. Det reformerade systemet uppmuntrar transparens och hjälper till att säkerställa fler rättigheter för dem som arbetar utomhus i solen så att när temperaturen är som högst mitt på dagen kan de sluta arbeta fram till 3 eller 3:30 på eftermiddagen när värmen stiger har lättat. Det har också gjorts framsteg nu när arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla mat eller pengar till mat samt pengar till bostad och boende. Det är framsteg som jag tror att vi måste understryka och välkomna. Kanske är det nu dags för den stora VM-organisationen att uppmuntra Qatar att påskynda framstegen och att uppmuntra andra länder att göra detsamma. De framsteg som uppnås i Qatar kan vara desamma i länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Visst hoppas jag att Qatars framsteg kan efterliknas i andra länder.
S.B.: Så när det kommer till reformer kan Qatar vara en modell för sina grannar?
MT: Vi är övertygade om att verkliga framsteg har gjorts när det gäller en lagändring. Det måste dock implementeras fullt ut eftersom det finns vissa företag som fortfarande är ovilliga att byta. Jag tycker att Gulfländerna bör följa Qatars exempel. Vi hoppas att andra länder gör det och upptäcker den enorma ekonomiska utveckling som har resulterat i, tack vare de senaste betydande reformerna där.
S.B.: Har du fått några försäkringar om att denna senaste utveckling och reformer kommer att fortsätta efter 2022?
MT: Vi har ett möte i september med premiärministern och ordföranden för kommittén för mänskliga rättigheter. Han försäkrade oss att de kommer att fortsätta reformprocessen. Vi måste komma ihåg även om förändring i detta fall är en evolution. VM är inte en försäkring som garanterar att processen kommer att fortsätta efteråt, men reformerna bör fortsätta, försiktigt, eftersom det är nödvändigt. VM är inte målet, men det har inneburit en viktig utmaning. Livet kommer att fortsätta efter det är över. Jag tror att framstegen måste bibehållas och fortsätta i rätt riktning.
S.B.: Hur snabbt har Qatar reagerat på dina rekommendationer och input om dessa reformer?
MT: Sedan de först utsågs till att vara värd för fotbolls-VM 2022 har vi fortsatt pressen på Qatar att gå framåt, och betonat behovet av att göra framsteg inom området mänskliga rättigheter och arbetarrättigheter. Det är en lång process, men jag tror att de framsteg vi ser nu kommer att bli enorma om 10 år tack vare organisationen och drivkraften från detta evenemang. De måste fortsätta att implementera detta, även med fokus på hemtjänstarbetare, vars välbefinnande vi inte kan övervaka och följa eftersom de befinner sig i privata hus och organisationer.
S.B.: Uppfyller dessa reformer i Qatar EU:s värderingar när det gäller mänskliga rättigheter?
MT: Naturligtvis, i världens sammanhang, tror jag att Europa förmodligen är standard. Vi vet att minimilönen i Qatar är högre än i Rumänien och Bulgarien. Vi är inte perfekta i Europa. Jag tror att modellen i Belgien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Sverige och andra länder när det gäller socialt skydd för arbetstagare är viktig, och jag tror att att gå till den här modellen är en utveckling där alla arbetare skyddas och de kan få hälsovård, pengar, pension när de är pensionerade. Det är grundläggande, och jag tror att vår modell inte är perfekt. Jag nämnde att vi har en brist på arbetstagares rättigheter i Europa, eftersom Europa är 27 länder med flera livsnivåer. Jag ger dig ett exempel; minimilönen är olika i 22 länder. Men det är 10 gånger högre i Luxemburg än i Rumänien. Så det är en stor skillnad.