Hur Sverige ska regeras kommer att vara en stor fråga inför höstens val. Moderatledaren Ulf Kristersson hoppas på en koalition som aldrig har prövats tidigare: M, KD, SD och L.
Socialdemokraternas Magdalena Andersson (S) lutar sig redan nu mot partier som är djupt oeniga i avgörande frågor: MP, V och C.
DN/Ipsos har återkommande undersökt hur väljarna ser på detta. Vilka partier vill man ska ingå i regeringen och vilka kan man till nöds acceptera där?
I den senaste mätningen syns framför allt en förändring och den gäller Miljöpartiet. Jämfört med förra mätningen i juni ifjol har andelen som vill att MP ingår i nästa regering sjunkit från 24 till 18 procent. Andelen som kan acceptera gröna ministrar är nu 25 procent, jämfört med 32.Så stor andel av väljarna vill/accepterar att miljöpartiet ingår i regeringenSå löd frågan: Om du ser på den regering som kommer att bildas efter i riksdagsvalet 2022.
En avgörande skillnad mellan mättillfällena är att Miljöpartiet har valt att hoppa av regeringen. Det skedde efter många invecklade turer i riksdagen under den så kallade superonsdagen den 24 november. När högeroppositionens budgetförslag gick igenom ville MP inte vara med längre. Efter sju år i regeringsställning valde partiet att gå i opposition.
Den enda sannolika vägen tillbaka till regeringsmakten för MP går via Socialdemokraterna. Det är därför särskilt noterbart att även S-väljarnas sympatier för den forna koalitionspartnern har svalnat. I dag vill endast 32 procent av dem ha med MP i nästa regering, mot tidigare 38. Betydligt fler vill se en koalition med C eller V.Så stor andel av S-väljarna vill att Miljöpartiet ingår i regeringenOm du ser på den regering som kommer att bildas efter riksdagsvalet 2022. – Vilka partier vill du ska ingå i den regeringen?
Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, menar att det här kan få allvarliga konsekvenser för MP, som i senaste DN/Ipsos hade ett väljarstöd på endast 3 procent.
– Är det allt färre socialdemokratiska väljare som vill ha Miljöpartiet i regeringen så kan det bli svårare att få de stödröster som kanske krävs för att klara spärren och hålla sig kvar i riksdagen, säger Nicklas Källebring.
Även bland de som tänker rösta på övriga partier i socialdemokraternas regeringsunderlag finns en tilltagande skepsis mot MP. Bland Vänsterpartiets väljare har andelen som vill ha MP-ministrar sjunkit från 65 till 48 procent. Motsvarande förändring bland Centerns väljare är från 31 till 17 procent.
Men även Miljöpartiets egna sympatisörer känner större tvekan inför regeringsmakten. Det är numera bara 86 procent av dem som önskar sig ministerposter. Tidigare var det snudd på samtliga.
– Det är inte så konstigt med tanke på att den socialdemokratiska enpartiregeringen har tagit beslut och gjort uttalanden som upprört många miljöpartister. Beslut har fattats om slutförvaret av kärnavfall och gruvfrågorna är uppe på bordet. Miljöpartisterna inser kanske att de inte kommer att få samma inflytande som förut. Då kan det vara mer lockande att försöka växa i opposition, säger Nicklas Källebring.
I övrigt är läget i regeringsfrågan tämligen oförändrat. En majoritet av centerväljarna föredrar S framför M i regeringen. I det andra laget har Ulf Kristersson (M) deklarerat att han inte vill ge någon ministerpost till SD:s Jimmie Åkesson. Skulle M-ledaren ändå öppna dörren till regeringskansliet för SD så skulle det vara fullt acceptabelt, enligt 57 procent av Kristerssons väljare. Ja, till och med önskvärt, anser 44 procent.
DN/Ipsos har också frågat väljarna vilken partiledare man föredrar i spetsen för nästa regering. 32 procent svarar Magdalena Andersson, vilket är betydligt starkare siffror än företrädaren Stefan Löfven hade. Ulf Kristersson är favorit hos 23 procent.
– Det här visar att Magdalena Andersson är en svårare motståndare för Ulf Kristersson än Stefan Löfven, säger Nicklas Källebring på Ipsos.