Flyktingströmmarna från Ukraina rör sig norrut i Europa. På sociala medier går tusentals svenskar med i grupper för att både hjälpa till med både transport till Sverige och tillfälligt boende. Hur många som hamnar i Stockholm är oklart men socialförvaltningen i Stockholms stad har skissat på olika scenarior och inventerat sin beredskap.
– I dag kan vi utan problem ta emot 200 till 300 personer som vi har klara bostadsplaceringar för i modulbostäder och genom vår bostadssociala resurs. På lite längre sikt kan vi få fram uppemot 2 000 platser, men då handlar det om sovsalar och annat boende, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.
I Stockholms län bor redan i dag cirka 6 000 ukrainare och Ukraina och förra året var Ukraina fjärde största land med 543 asylsökande i Sverige. Enligt Migrationsverket har 141 ukrainare hittills sökt asyl i Sverige sedan invasionen inleddes, hur många som Stockholm förväntas ta emot har Migrationsverket inte ännu kunnat ge besked om. Ukrainare kan vistas i 90 dagar i Sverige utan att söka asyl.
– De som flyr nu vill nog snabbt kunna ta sig hem igen och stannar i närområdet. Därför kommer vi nog inte se samma strömmar som tidigare. Men vi har ju direktbåt från Polen till Nynäshamn och flygförbindelse med de stora flyktingmottagarländerna via Arlanda. Vår socialjour är redo att backa upp både på Arlanda och i Nynäshamn.
Enligt Jan Jönsson har man tillräcklig boendekapacitet och plats på skolor och förskolor både på grund av minskat flyktingmottagande under pandemin samt minskade barnkullar.
– Vi är redo även för ensamkommande barn som direkt blir placerade i familjehem. Vårt ansvar är att se till att det finns familjehemsplatser och att barn kan börja förskola och skola, samt ge psykosocialt stöd för de som kommer från en krigszon.
Stockholms stad började inventera boendesituationen för ett par veckor och beredskapen utformas i kontakt med de andra kommunerna i länet.
– Vi har lärt oss att vi måste ha koll på vår omvärld. Varken vi eller Sverige var riktigt förberedda under Syrienkriget 2015, men i höstas tog Stockholm emot flera hundra flyktingar från Afghanistan på bara några dagar och kunde fixa bostäder till dem.
På måndagen deltog socialborgarrådet i den nystartartade måndagsrörelsen för Ukrainas folk på Sergels torg och menar att Stockholm har ett självklart ansvar att hjälpa Ukrainarna vars flagga nu vajar utanför stadshuset.
– Nu är det upp till bevis. Om vi menar allvar med att stötta Ukrainarnas kamp och frihet så måste vi vara generösa i vårt mottagande och redo att göra det på ett bra sätt, säger Jan Jönsson.