Det var en sammanbiten statsminister som tillsammans med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist framträdde på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.
– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratisk regering, vald av det ukrainska folket. Ryssland genomför nu ett väpnat angrepp mot Ukraina med stort lidande som följd, säger Magdalena Andersson.
Såväl statsministern som övriga ministrar beskriver säkerhetsläget som det allvarligaste sedan Andra världskriget. Nu väntar en rad hastigt sammankallade möten inom både FN och EU för att svara på ryska aggressionen.
– Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den hotar internationell säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och mot den den europeiska säkerhetsordningen. Ansvaret faller helt på den ryska politiska ledningen, säger Magdalena Andersson.
Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag. Magdalena Andersson understryker samtidigt att EU-länderna står eniga när det gäller ytterligare sanktioner mot Ryssland.
– Rysslands agerande kommer att mötas med enighet och ett robust svar i solidaritet med Ukraina, säger hon.
– Vi kommer att besluta om ett sanktionspaket som går längre och slår hårdare än något som vi har sett tidigare.
Statsministern hade under torsdagsförmiddagen ett samtal med oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) och har även kallat övriga partiledare till ett möte. Kungen och talmannen har också informerats om vilka åtgärder regeringen vidtar.
– Sverige ska fortsätta att stödja Ukraina på olika sätt. Vi stöder ekonomiskt, med materiel och via EU. Vi kommer självklart att utöka stödet till Ukraina och också driva på inom EU för ytterligare stöd till Ukraina, säger Magdalena Andersson som inte vill gå in på om det kan bli aktuellt att även skicka vapen till konfliktområdet.
Den upptrappade konflikten kan leda till en flyktingström från Ukraina.
– Det är klart att det nu finns en risk för att människor kommer att behöva fly. Det är något som det finns beredskap för i EU men det finns också beredskap i Sverige. Det är viktigt att vi visar solidaritet med människor som behöver fly, säger Magdalena Andersson.
– Självklart ska Sverige ta ansvar i det här läget. Men Sverige kan inte gång på gång vara det land som tar det allra största ansvaret för människor på flykt. Givet att vi gjorde det 2015 så bör det den här gången vara en rimligare fördelning mellan EU:s länder, fortsätter hon.
EU införde tidigare i veckan sanktioner mot Ryssland men det hindrade inte president Putin från att anfalla Ukraina. Utrikesminister Ann Linde hoppas att ytterligare sanktioner kommer att bli mer kännbara för den ryske presidenten.
– Hans lands ekonomi kommer att bli kraftigt försämrat, säger hon.
Utrikesministern understryker allvaret i situationen.
– Det här är det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan Andra världskriget. Det är en oacceptabel invasion av ett grannland som bryter flagrant mot folkrätten, säger Ann Linde.
Hon anser att den här konflikten är något helt annat än det krig som utspelade sig på Balkan under 1990-talet.
– Här ifrågasätter man inte bara ett lands rätt att över huvud taget existera, utan genom detta ifrågasätter man också hela den europeiska säkerhetsordningen, säger Ann Linde.
Flera oppositionspartier, M, SD, KD, C och L, vill att Sverige ska undersöka om att hjälpa Ukraina med defensiva vapen. Statsministern har nu gett Försvarsdepartementet i uppdrag att undersöka på vilket sätt Sverige kan stötta Ukraina i att öka sin motståndskraft.
– Det här jobbar vi med inom mitt departement nu. Jag kommer att återkomma så fort jag har något att säga, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Har Ukraina efterfrågat just svenska vapen?
– Ukraina har efterfrågat en mängd olika typer av saker. Det gäller både mer civila saker men det kan också handla om vapen. Det har riktats till många länder, inte bara Sverige. Olika länder bidra med olika saker, säger Peter Hultqvist.