“Gör er redo! Er favoritpresident kommer träffa er snart!”
Meddelandet från Donald Trump – publicerat genom en skärmdump från expresidentens son på Twitter beskrivs som det första som skrivits på den sociala medieplattformen Truth Social, en sajt den tidigare presidenten skapat sedan han blev avstängd från Twitter efter upprepade lögner om att presidentvalet 2020 var “stulet”.
Plattformen har ännu inte öppnat, men lanseringen är planerad till måndag, även om det flaggats för att den blir försenad till slutet av mars.
– Man kan tycka vad man vill om olika politiker, men skicklig på att twittra är Trump. Han vet vilka knappar han ska trycka på, säger Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation på Göteborgs universitet.
“Förvånad”
Därför var det ett hårt slag för Trump att bli avstängd från plattformen, där han nådde ut brett till anhängare, motståndare och journalister.
Truth Social har beskrivits som en motpol till de så kallade “big tech”-företagen, som enligt Trump censurerar åsikter. Samtidigt skriver bolaget i sina villkor att det är förbjudet för användare att “nedvärdera, besudla, eller på annat sätt skada, enligt vår uppfattning, oss och/eller sajten”, vilket nyhetsmagasinet Time rapporterat om.
– Det blir jag faktiskt lite förvånad över, säger Johansson.
– Det låter ganska mycket som en nischad kanal som kommer ha svårt att slå brett. Jag tror det blir en flopp. Men jag har haft fel förr.
Flera experter gör i Time en liknande analys.
– Ju fler personer som går med, desto högre värde skapar (de här sajterna), säger Joshua Tucker vid centret för sociala medier och politik på New York-universitetet NYU till tidningen.
– Så när du börjar med att utesluta en stor andel av befolkningen blir det mer utmanande, eftersom det gör det svårare att skala upp.
Trumpanhängare väntar däremot ivrigt på appen som anses kunna ge konservativa en röst.
“Världen läker”, skriver exempelvis Liz Willis från den konservativa Trumpvänliga nyhetssajten Right Side Broadcasting Network på Twitter, tillsammans med en skärmdump på Trumps inlägg.
Medvetet tyst
Det är för tillfället ganska tyst från den i vanliga fall högljudde Donald Trump, som tros planera en kandidatur i presidentvalet 2024. Johansson tror att det är en strategi inför de viktiga mellanårsvalen i höst, där samtliga representanthusledamöter och en tredjedel av senatorerna ska väljas.
– Han har inte jobbat så mycket utåt, utan han har nog byggt allianser med dem som är lojala med honom i partiet. Det tror jag är helt medvetet.
Senaste gången Trump gjorde ett större framträdande, i mitten av januari i Arizona, fortsatte han tala om valet 2020. Det kan slå tillbaka mot honom, dels eftersom partiet snarare vill blicka framåt än bakåt, dels då retoriken kan avskräcka mer moderata republikaner, resonerar Johansson.
Dessutom fortsätter skandalerna att skölja över Trump, även om de inte får lika stor uppmärksamhet som under hans tid i Vita huset. Revisionsbyrån som Trump anlitat i flera år har avsagt sig uppdraget efter att ha konstaterat att de senaste tio årens uppgifter från presidenten inte är tillförlitliga. Utredningarna kring stormningen av Kapitolium fortsätter att kasta sin skugga över Trump, som också utreds för hur han hanterade mängder med dokument i Vita huset.
Aldrig sinande ström
Trots att Trump är något av en mästare när det gäller att behålla sitt stöd genom kriser påverkas hans anseende av den aldrig sinande strömmen skandaler, anser Johansson, som tar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som exempel. Efter att ha skakat av sig skandal efter skandal dalar stödet för honom nu kraftigt.
Detta sedan flera fester på residenset 10 Downing Street under landets hårda pandemilockdown avslöjats. Även Johnsons kritiserade påhopp på oppositionsledaren Keir Starmer tros ha påverkat läget.
– Det verkar som att ingenting fastnar, men någonstans rinner bägaren över.
– Men var den gränsen går är svårt att säga.